Bedrijfswagen kopen? 5 Gouden tips!

Het kopen van een bedrijfswagen is voor veel ondernemers een grote stap, zeker wanneer het gaat om een eerste aankoop. Je wilt natuurlijk verzekerd zijn van een goede bedrijfswagen die zo lang mogelijk meegaat, weinig onderhoud nodig heeft en waar de chauffeur zich comfortabel in voelt. Daarnaast zijn het verbruik en het algehele kostenplaatje niet onbelangrijk. Kortom, er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een bedrijfswagen. Om je op weg te helpen en de juiste match met jouw bedrijf te vinden, geven we in dit artikel 5 gouden tips!

1. Wil je een nieuwe bedrijfswagen of een occasion?

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is: ‘Ga ik voor een nieuwe bedrijfswagen zonder kilometers op de teller of is een (jong) gebruikte bedrijfswagen ook een mogelijkheid?’ Zoals met alles kleven er voor- en nadelen aan beide opties. Hieronder sommen we er een aantal op.  

Voordelen van een nieuwe bedrijfswagen:

  • Nieuwe bedrijfswagens zijn zuiniger. Ze zijn voorzien van de nieuwste technieken om het verbruik zo laag mogelijk te houden, wat uiteindelijk scheelt in je portemonnee. Met duurzaamheid als hot-topic, zou je ook eens kunnen kijken of een elektrische bedrijfswagen, zoals de MAN eTGE, misschien wat voor jou is.  
  • Nieuwe bedrijfswagens zijn van de laatste gemakken voorzien. Denk bijvoorbeeld aan parkeerhulp, rijassist en camera’s in trucks in plaats van spiegels voor beter zicht vanuit de cabine.  
  • Dit punt spreekt waarschijnlijk voor zich: er is minder snel onderhoud nodig. Omdat de bedrijfswagen vers van de pers is, kom je ook niet voor onverwachte kosten te staan qua onderhoud. Het blijft belangrijk om je bedrijfswagen op tijd te laten checken om dure reparaties te voorkomen, maar niemand zit te wachten op mankementen. Een voertuig hoort immers op de weg en niet in de werkplaats! 
  • Wanneer je kiest voor een nieuwe bedrijfswagen, krijg je vanuit de importeur fabrieksgarantie. Bij een gebruikte bedrijfswagen heb je kans dat deze garantie inmiddels verlopen is.

Nadelen van een nieuwe bedrijfswagen:

  • De aanschafkosten van een nieuwe bedrijfswagen vallen uiteraard hoger uit dan de aanschafkosten van een occasion. Dit is een afweging die uiteindelijk afhankelijk is van het budget dat beschikbaar is. 

Voordelen van een tweedehands bedrijfswagen (occasion):

  • Een tweedehands bedrijfswagen is een stuk goedkoper in de aanschaf dan een nieuwe bedrijfswagen. Zelfs wanneer je kiest voor een redelijk jong model met een lage kilometerstand, kan dit veel verschil maken qua aanschafkosten. Verder schrijft een tweedehands bedrijfswagen minder snel af. MANA heeft een grote voorraad occasions die regelmatig wisselt. Neem dus snel een kijkje!
  • Anders dan bij nieuwe bedrijfswagens vaak het geval is, zijn tweedehands bedrijfswagens direct uit voorraad leverbaar. De levertijd van een nieuwe bedrijfswagen kan in sommige gevallen hoog oplopen. Heb je al op korte termijn een bedrijfswagen nodig? Speel op safe en kies voor een occasion, zodat je er zeker van bent dat je chauffeur snel de weg op kan!

Nadelen van een tweedehands bedrijfswagen (occasion):

  • De hierboven genoemde voordelen van een nieuwe bedrijfswagen, zijn gelijk de nadelen van een tweedehands bedrijfswagen. Een occasion heeft mogelijk extra onderhoudskosten, rijdt vaak wat minder zuinig en de (onderhouds)geschiedenis is soms onbekend. Indien dit laatste het geval is, komen er wellicht kosten bij voor preventief onderhoud. 

 

2. Hoe groot moet de bedrijfswagen zijn?

Hoe groot de bedrijfswagen moet zijn, hangt natuurlijk sterk af van wat er vervoerd moet worden. Kijk dus goed naar de laadruimte en het laadvermogen. Zijn deze naar wens, of is er zwaarder geschut nodig? Bij grote materialen kan je, mocht dit nodig zijn, kiezen voor een verlengde of verhoogde bedrijfswagen. Wel geldt het principe: hoe groter de wagen, hoe duurder. Niet alleen in verbruik, maar ook qua wegenbelasting en verzekering. Allemaal zaken die meespelen! 

 

3. Welke opties heb je nodig?

Zoals eerder benoemd, beschikken nieuwere modellen bedrijfswagens vaak over meer opties. Van stuur- en stoelverwarming tot vermoeidheidsdetectie; je kunt het zo gek niet bedenken. Zeker voor langeafstandsritten kunnen dit soort extra opties erg prettig zijn voor de chauffeur. Evalueer dus wat je nodig hebt en wat je echt zult gaan gebruiken.  

 

4. Schakel een adviseur in

Andere vragen die je jezelf kan stellen bij het kopen van een bedrijfswagen zijn vragen als: Welk trekvermogen heb ik nodig? Hoe zuinig moet de bedrijfswagen zijn? Moet de laadruimte ingericht of betimmerd zijn? Wij van MANA snappen dat er veel informatie op je afkomt bij het vinden van de perfecte match bedrijfswagen voor jouw bedrijf. Kom je er zelf niet helemaal aan uit? Geen paniek! Schakel één van onze verkoopadviseurs in die je kan voorzien van advies op maat. 

 

5. Breng het kostenplaatje in kaart

Voor het kopen van een bedrijfswagen is het belangrijk om alle kosten in kaart te brengen. Er komen diverse kosten kijken bij het gebruiken van een bedrijfsauto, zoals verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, onderhoud maar ook afschrijving. Het is daarom belangrijk om het toekomstige onderhoud van de bedrijfswagen die jij zou willen te controleren. Vind je het kopen van een bedrijfswagen kostentechnisch toch een te grote stap? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om te leasen. Ook hiervoor ben je bij MANA aan het juiste adres! 

 

Bedrijfswagen kopen? Voorkom een miskoop!

We hopen dat je uit de voeten kunt met onze 5 gouden tips. Heb je naar aanleiding van dit artikel interesse gekregen in een occasion? Neem dan contact op met onze collega’s in Roosendaal. Liever een nieuwe bedrijfswagen? Check dan even welke vestiging bij jou in de buurt zit. MANA helpt je graag met het maken van de juiste keuze!