Onderhoud bedrijfswagen

Alles weten over onderhoud van je bedrijfswagen? Wij vertellen het je!

Pech onderweg. Frustrerend! Om onnodige stilstand te voorkomen, is tijdig onderhoud aan bedrijfswagens van groot belang. Daar weten wij bij MANA Bedrijfswagens alles van! Meer weten over de voordelen van (tijdig) onderhoud, wanneer onderhoud nodig is en de verschillende soorten onderhoud? Lees dan verder!

Waarom is onderhoud voor bedrijfswagens zo belangrijk?

Wanneer je bedrijfswagen je in de steek laat, heeft dit niet alleen impact op de kosten, maar het neemt ook veel tijd in beslag om het voertuig te laten repareren. We weten allemaal: tijd is geld! Je kunt niet verder. Hoewel er bij veel bedrijven wel een reservewagen staat, zijn veel zzp’ers in hun werk volledig afhankelijk van hun bedrijfswagen, omdat er niet direct vervangend vervoer voor handen is. Vergeet ook niet dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door technische mankementen, waardoor je eigen veiligheid in het geding komt.

Hoe de kans op al deze ongunstigheden verkleind kan worden? Juist, door tijdig onderhoud. Hier komt het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ om de hoek kijken. Veel reparaties zijn het gevolg van achterstallig onderhoud. Het woord ‘achterstallig’ zegt het al: je bent eigenlijk al te laat. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, wordt schade voorkomen en kun je met een gerust hart de weg op. Bovendien levert een goed onderhouden bedrijfswagen meer op wanneer je deze zou willen verkopen of inruilen.

 

Welke soorten onderhoud zijn er?

Een kleine en een grote onderhoudsbeurt zijn de twee meest voorkomende soorten onderhoud. Maar wat is het verschil en wanneer heb je welke beurt nodig?

  • Kleine onderhoudsbeurt bedrijfswagen
    Bij een ‘kleine beurt’ wordt er gekeken naar de essentiële slijtage punten. Dit aantal kan tussen de 20 en 30 liggen. Dingen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld het verversen van de motorolie, controle van de banden en het vervangen van het oliefilter. Het regelmatig inplannen van een kleine onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat problemen en slijtages in een vroeger stadium worden herkend. Dit voorkomt in veel gevallen groter, maar ook vaak duurder, onderhoud aan jouw bedrijfswagen.
  • Grote onderhoudsbeurt bedrijfswagen
    Bij een ‘grote beurt’ wordt de bedrijfswagen een stuk grondiger geïnspecteerd op basis van 70 tot 90 punten. Denk bijvoorbeeld aan de distributieriem, het remsysteem en de bougies. Soms wordt er ook direct iets vervangen, gesmeerd of gesteld. Door deze uitvoerige controle wordt duidelijk welke grotere reparaties of vervangingen nodig zijn. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan.

 

Wanneer is onderhoud nodig voor je bedrijfswagen?

We horen je denken: allemaal leuk en aardig deze informatie, maar hoe vaak moet ik nou onderhoud laten uitvoeren? Wat is regelmatig genoeg voor mijn bedrijfswagen? Misschien is dit niet het antwoord waar je op gehoopt had, maar de voorschriften zijn voor elke bedrijfswagen nou eenmaal anders. Deze informatie kun je terugvinden in het onderhouds- of instructieboekje.

Bij zowel lichte als zware bedrijfswagens variëren de onderhoudsintervallen. De onderhoudsintervallen zijn meestal gebaseerd op de tijdsperiode, het dieselverbruik of het aantal gereden kilometers. De vuistregel voor lichte bedrijfswagens is dat ze tussen de 30.000 en 50.000 kilometer kunnen rijden tot de volgende beurt. Bij zware bedrijfswagens ligt dit tussen de 90.000 en 120.000 kilometer. Onthoud dat dit een richtlijn is! Neem bij twijfel altijd even contact op met één van onze servicemanagers bij de vestiging bij jou in de buurt.

Reparatie & Onderhoud

Bedrijfswagen onderhoud bij MANA Bedrijfswagens

Een bedrijfswagen hoort normaal gesproken op de weg, niet in de werkplaats. Er is 1 uitzondering: onderhoud. Dat is één van van die momenten waarbij de bedrijfswagen wel even thuis hoort in de werkplaats. Bij MANA Bedrijfswagens geven we graag persoonlijk advies over welk type onderhoud wanneer nodig is. Heb je liever geen omkijken naar het onderhoud van je bedrijfswagen? Dan is een onderhoudscontract dé perfecte keuze. Met onze onderhoudscontracten ben je verzekerd van een vast kostenpatroon voor het onderhoud en de beschikbaarheid van je wagenpark. Klik voor meer informatie over al onze services op de onderstaande button.